Wij werken met de clickermethode. Dit is een positieve trainingsmethode die zijn oorsprong vindt in de dolfijntraining.

Positief gedrag belonen

De hond word beloond voor positief gedrag en genegeerd voor negatief gedrag. Doordat positief gedrag bekrachtigd wordt zal de hond dit gedrag herhalen. Deze methode wordt ook het reinforcement systeem genoemd.

Bij goed gedrag van een dolfijn klinkt een fluitsignaal, gevolgd door een beloning. De dolfijn ervaart dan het fluitsignaal als een deel van de werkelijke beloning.

De clicker voor honden

Bij de hondentraining is het fluitsignaal vervangen door een clickgeluid. Dit geluid wordt gemaakt met een clicker. Dit apparaatje heeft de grootte van een luciferdoosje. De clicker geeft het moment van goed gedrag aan. Met dit geluid kunnen we goed gedrag nauwkeurig aangeven zowel dichtbij als op afstand.

Na de click volgt een beloning. Dit is voor iedere hond anders: hondenvoer, een aai, een speeltje, enz. Kortom uw hond wordt beloond voor zijn positief gedrag in plaats van te worden gestraft voor zijn negatieve gedrag.

De clicker kan, wanneer oefeningen worden beheerst, weggelaten worden.

Voor alle honden

Alle honden zijn te trainen volgens deze positieve trainingsmethode. Laat het gedrag van uw hond u niet ontmoedigen. Deze methode staat voor een prettige en rustige training tussen u en uw hond.